Een betrouwbare diagnose

Voor een scala van ziektes is de echo een mogelijkheid en vaak een must om verder te komen in de diagnostiek. We kunnen ook de kleinere organen zoals bijnieren of de alvleesklier beoordelen, wat met röntgenfoto’s niet lukt. Daarbij gebruiken we deze vorm van onderzoek ook voor het aanprikken van verschillende structuren. Dit kan o.a. bij een gezwel, lymfeknoop, blaas (om urine op kweek te zetten) of orgaan (lever/nieren).

Zo werkt een echo

Gezien de echo gebruik maakt van geluidsgolven en we een zo goed mogelijk beeld willen krijgen, wordt de patiënt op de buik geschoren. Daarbij wordt er gel aangebracht op de huid om beter contact te maken en dus ook een beter beeld te krijgen.

De geluidsgolven hebben een bepaalde frequentie die we aan kunnen passen. Hierdoor kunnen we een heel gedetailleerd beeld maken van oppervlakkige structuren, maar ook bij grotere honden vrij diep in de buik beeld krijgen. Heel vaak kan een echo zonder narcose.

Soms is door spanning of pijnlijkheid van de patiënt een verdoving toch aangewezen om een goed onderzoek te kunnen uitvoeren. We vragen altijd om de patiënt nuchter te houden, ook als we het onderzoek wakker uitvoeren. Zodoende kunnen we een beter beeld vormen van de maag en darmen, en zullen deze organen ook niet in de weg zitten voor de beoordeling van andere organen.

Drachtecho

Een teefje is normaal gesproken ongeveer 9 weken drachtig. Om in een eerder stadium te weten te komen of uw hond ook daadwerkelijk drachtig is geworden kunnen we een drachtecho maken. Ook kunnen we dan een inschatting voor u maken hoeveel puppy’s er ongeveer verwacht worden. Voor de mooiste en beste beoordeling van deze echo raden we aan om deze echo tussen 30-35 dagen na de dekking te laten maken. Noteer altijd de dekdatum nauwkeurig, of de verschillende data als uw hond vaker gedekt is.

We kunnen enkele foto’s en/of video’s van de drachtecho per mail aan u toesturen.

Doorverwijzing

Voor het maken van een goede echo is de juiste apparatuur en kennis cruciaal. Met regelmaat worden dieren vanuit andere klinieken naar ons doorverwezen voor het maken van een buikecho. Het is belangrijk dat uw huisdier nuchter is voor aanvang van de echo (minimaal 16 uur niet gegeten) en dat we het medisch dossier en uitslagen van eerder uitgevoerde onderzoeken vooraf ontvangen. Onze dierenarts voert dan de echo uit en koppelt de bevindingen terug aan u en uw dierenarts. Uw dierenarts zal dan verder met u het behandelplan voor uw huisdier uitstippelen.

Een afspraak maken?

Wilt u een echo laten nemen van uw huisdier? Of wilt u zich informeren? Aarzel niet om contact op te nemen of om een afspraak te maken.