Het verloop van een narcose
Wanneer behandeling onder narcose noodzakelijk is ziet de dag er bij ons ongeveer als volgt uit:
NARCOSE HOND
- Uw hond mag na 19.00 uur op de dag voor de behandeling niet meer eten, wel drinken.
- In de ochtend neemt u ook de drinkbak weg en laat u de hond nog even goed uit.
- Om 9.00 uur komt u naar de praktijk, wij onderzoeken of uw hond gezond genoeg is voor narcose en geven de premedicatie in de spier of in het bloedvat via een braunule (infuusingang) in de voorpoot. Hierin zit een rustgevend middel en een eerste pijnstiller. Afhankelijk van de gekozen middelen en de reactie van uw hond wordt deze hiervan rustig of valt al helemaal in slaap.
- U kunt even wachten tot uw hond wat ingedut is en dan nemen we hem/haar van u over.
- Via de braunule in de voorpoot en sluiten een infuus aan, want voldoende vocht tijdens de narcose bespoedigt het herstel. Ook kan nu extra narcosemiddel toegediend worden als dit nodig is om in slaap te vallen en extra pijnstilling bij mogelijk pijnlijke ingrepen.
- Uw hond wordt op de verwarmde OK-tafel gelegd.
- We plaatsen een buisje in de luchtpijp en blazen een ballonnetje op zodat er geen vocht in de longen kan lopen bij de behandeling. Uw hond ademt zelfstandig door het buisje, we sluiten 100% zuurstof aan en regelen de diepte van de narcose via de ademhaling (=gasnarcose).
- Gedurende de hele narcose monitoren we hartslag (ECG), zuurstofsaturatie, de CO2 in de uitademingslucht (diepte van narcose) en de temperatuur (via een slokdarmthermometer). Indien nodig kan de narcose subtiel naar boven of beneden bijgesteld worden.
- De ingreep onder narcose kan nu worden gestart.
- Wanneer een uitgebreide narcose of een buikoperatie nodig is, maken wij gebruik van beademingsapparatuur, om te zorgen dat uw huisdier regelmatig blijft ademen en de zuurstofvoorziening van de verschillende organen onder narcose optimaal blijft.
- Na de behandeling worden de narcosegassen en eventueel beademingsapparatuur uitgeschakeld en blijft uw hond 100% zuurstof inademen. Bij de eerste slikreflex wordt het buisje uit de keel verwijderd en krijgt uw hond de tijd om verder wakker te worden in onze uitslaapruimte met vloerverwarming, dekens en kruikjes.
- Wij bellen u om te laten weten hoe de narcose en ingreep verlopen is. Uw hond mag normaal gesproken naar huis als hij/zij zelfstandig mee naar buiten kan lopen. We hebben hierover gedurende de dag contact met u.
- Indien nodig is een wondcontrole (meestal 10 dgn na de ingreep) inbegrepen in de kosten.
NARCOSE KAT
Bij de kat is de manier van onder narcose brengen afhankelijk van de conditie van uw kat, de lengte van de ingreep en het gemak waarmee uw kat zich wakker laat behandelen.
Het meest voorkomende verloop:
- Uw kat mag vanaf 19.00 uur de dag voor operatie niet meer eten, het drinkbakje mag u ’s ochtends wegpakken.
- U bent om 9.00 uur welkom en wij beoordelen of uw kat gezond genoeg is voor narcose. Meestal nemen we dan uw kat over en krijgt deze het prikje, waarvan hij/zij direct volledig onder narcose valt, vlak voor het starten van de ingreep.
- Indien uw kat voor een kortdurende ingreep komt (bijvoorbeeld castratie kater), wordt deze direct na het in slaap vallen uitgevoerd en wordt uw kat aansluitend weer wakker gemaakt met een anti-narcose middel.
- Indien de ingreep langer duurt (bijvoorbeeld gebitsbehandeling, sterilisatie poes, andere operaties) leggen we uw kat aan het infuus, omdat goede vochthuishouding tijdens een langere narcose het herstel bespoedigt. Hiervoor plaatsen we dan een infuusingang in het pootje, waardoor ook extra pijnstilling gegeven kan worden indien nodig. Uw kat krijgt een buisje in de keel, wordt aan de zuurstofgenerator aangesloten en ademt zelfstandig 100% zuurstof in. Indien nodig kan met narcosegassen via de ademhaling de narcoseduur verlengd en narcosediepte subtiel geregeld worden. Uw kat wordt aangesloten aan de monitor om hartslag, CO2 in de uitademingslucht, zuurstofsaturatie in het bloed en lichaamstemperatuur te bewaken. Bij uitgebreide operaties kunnen we met beademingsapparatuur zorgen dat uw kat regelmatig blijft ademen en de zuurstofvoorziening van verschillende organen onder narcose optimaal blijft. De ingreep wordt uitgevoerd. Na de ingreep wordt uw kat wakker gemaakt en in de verwarmde opname gelegd.
- Als uw kat weer rechtop zit bellen we u om te laten weten hoe het is gegaan en kunnen we een ophaalmoment afspreken. Bij het ophalen wordt u verder geïnformeerd over nazorg. Indien nodig is de wondcontrole 10 dagen na de ingreep inbegrepen in de kosten.