Voorste kruisband verscheuring

Wanneer er sprake is van een voorste kruisband letsel dan is het in de meeste gevallen raadzaam dit operatief te laten herstellen. De verscheurde kruisband wordt dan verwijderd, waarbij direct de conditie van de (binnenste) meniscus beoordeeld wordt. Wanneer hier ook een scheurtje gezien wordt, kunnen we die beter direct verwijderen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om de functie van de voorste kruisband te herstellen. De bedoeling van een kruisband operatie is om de knie weer stabiliteit te geven.

TTA

Deze techniek is bij uitstek geschikt voor de grotere honden.
TTA staat voor Tibia Tuberositas Advancement. De tibia tuberositas is het bovenste gedeelte van het scheenbeen. Aan dit gedeelte hecht de kniepees vast. Met advancement bedoelen we dat deze aanhechting naar voren verplaatst wordt. Om te voorkomen dat de tibia tuberositas daarna weer terug naar achter schiet, wordt er een titanium kooi geplaatst. Deze wordt tijdens het herstel volledig in het bot opgenomen. Door deze aanpassing krijgt de kniepees een ander verloop. De kniepees gaat uiteindelijk de functie van de gescheurde voorste kruisband overnemen.

DeAngelis

Deze techniek wordt door ons toegepast bij kleinere honden en katten. Er wordt bij deze ingreep minder heftig in het bot ingegrepen. De oude kruisband en meniscus worden op dezelfde manier behandeld (alleen wordt de knie vanaf de zijkant benaderd en niet vanaf de binnenkant). Nu wordt de stabiliteit van de knie hersteld door gebruik te maken van 2 kunstbanden. Deze worden net buiten het kniekapsel en onder de spierlaag van het bovenbeen geplaatst. Via 2 boorkanaaltjes in het bovenste gedeelte van het onderbeen kunnen deze op spanning gebracht worden. De stabiliteit keert hierdoor direct terug.

Patella Luxatie (PL)

De patella is de knieschijf en luxatie betekent uit de kom schieten. Oftewel: de knieschijf schiet van zijn plaats af. De knieschijf zit aan de onderkant vast aan de kniepees. De knieschijf moet ervoor zorgen dat de kniepees in een rechte lijn van boven naar beneden over de knie manoeuvreert, tijdens het buigen en strekken van de knie. Bij patella luxatie schiet de knieschijf in de meeste gevallen naar de binnenkant van knie. We geven een gradatie (0-4) aan Patella Luxatie. Gradatie 0 is zoals het hoort: de knieschijf kan niet van zijn plek af. Bij gradatie 4 ligt de knieschijf constant naast de knie.
Er zijn verschillende oorzaken voor PL. Meestal is er sprake van een anatomische afwijking. Dat betekent dat de knie in aanleg niet goed ontwikkeld is. Het kan zijn dat de groeve (trochlea) van de knie niet diep genoeg is, of dat de aanhechting van de kniepees op het onderbeen (tibia tuberositas) niet recht onder de knie zit, bv bij kromme onderbeentjes. Daarom zien we deze vorm van PL het meest bij kleine hondenrassen.
De oplossing bij hevige vormen van PL ligt in het operatief verbeteren van de groeve en/of het verleggen van de aanhechting van de kniepees.
Ook kan er sprake zijn van traumatische oorzaak. Hierbij is dan het kapsel van de knie beschadigd, waardoor de knieschijf minder goed op zijn plaats gedrukt wordt. Deze vorm kan met rust vaak herstellen, maar soms is hier ook een operatieve correctie van het kapsel nodig (imbricatie)

Arthrose

De kans op arthrose of botnieuwvorming is na een gewrichtsoperatie vrij groot. Zonder operatie is deze kans nog groter. Daarom raden wij na een gewrichtsoperatie aan om ook een preventieve aanpak te hanteren om deze arthrose vorming zo goed mogelijk tegen te gaan. Daar zijn verschillende opties voor o.a. voedingssupplementen maar ook een kuur met injecties, waar wij al jaren met goed gevolg gebruik van maken.