Bij Bie Bijen Dierenartsen kunt terecht voor het maken van (officiële) röntgenfoto’s. We hebben hier 2 verschillende apparaten voor.

DENTALE RÖNTGEN
Een dentaal apparaat voor het in beeld brengen van de tanden, kiezen en de wortels van deze tanden. Het is een smalle buis die in alle richtingen gedraaid kan worden om het hoofd heen om de juiste hoek met het röntgenplaatje en de tand te maken. De röntgenstralen worden op een mini röntgenplaatje geschoten die door ons vakkundig in mond geplaatst wordt. Het dentale apparaat wordt gebruikt tijdens gebitsbehandelingen (onder narcose) om te voorkomen dat we tanden met afwijkingen aan bv. wortels of tandbreuk onbehandeld laten.

RÖNTGEN VAN LICHAAM EN LEDEMATEN
Het andere apparaat is voor de grotere objecten zoals de wervelkolom, de borstholte, buikorganen, maar ook voor de ledematen (bv. botbreuken, heup en elleboogfoto’s, of verdenking op kruisbandproblemen). Hiervoor hebben we een röntgentafel die onder de röntgenbuis door kan bewegen, waardoor uw huisdier niet teveel gedraaid of verschoven hoeft te worden.

Zowel de dentale als de lichaamsröntgenfoto’s worden bij ons digitaal gemaakt. Het voordeel hiervan is dat we zeer snel kunnen beoordelen of de foto’s goed van kwaliteit zijn (kwestie van seconden). Daarnaast kunnen we met de huidige software de foto’s na het maken nog bewerken, waardoor het ten opzichte van vroeger veel minder vaak nodig is om de foto opnieuw te maken. Tot slot is het met deze digitalisering mogelijk om veel lagere doseringen aan straling te gebruiken. Dat is een gezondheidsvoordeel voor uw huisdier, maar ook voor de aanwezige personen in de röntgenkamer.

OFFICIËLE HEUP EN ELLEBOOGFOTO’S (HD en ED)
Bij Bie Bijen Dierenartsen kunt u officiële HD en ED foto’s laten maken. Wij zijn hiervoor erkend door de Raad van Beheer.

In het kader van het verbeteren van de gezondheid van heupen en ellenbogen binnen bepaalde hondenrassen met stamboom heeft de Raad van Beheer reeds vele jaren de eis om officiële foto’s te maken van honden waarmee gefokt wordt. Alleen bij vastgestelde gezondheid van deze gewrichten mag met de hond met stamboom gefokt worden en kunnen puppy’s ook een stamboom krijgen.
Soms is een sedatie beter om de juiste kwalitatieve opname te maken. Er worden specifieke eisen gesteld door de Raad voor wat betreft de positie, ligging en belichting van de opnames. Het is dan ook het beste om uit voorzorg uw huisdier nuchter te houden voor dit onderzoek. Wij mogen geen uitspraak doen over de uitslag van de foto’s. De foto’s worden digitaal ingestuurd naar de portal van de Raad van Beheer. U ontvangt dan binnen een aantal dagen rechtstreeks van de Raad van Beheer de uitslag van het onderzoek.

Mocht u deze onderzoeken willen laten uitvoeren is het van belang dat u een inlogcode heeft bij de Raad van Beheer. Daarnaast willen we hier graag de stamboom nakijken en zijn wij verplicht om de chip van uw hond uit te lezen.