In de mondholte bevinden zich miljoenen bacteriën, die samen met voedselresten en slijm binnen een half uur na het eten een dun laagje op tanden en kiezen vormen: De biofilm. Bacteriën in de biofilm voeden zich met voedselresten en vormen zo tandplaque wat zich vervolgens ontwikkelt tot tandsteen. Het lichaam probeert het tandplaque zelf aan te vallen, door ontstekingscellen op de overgang van tandvlees naar kroon af te sturen. Hierdoor ontstaat tandvleesontsteking (gingivitis). Vervolgens dringen de bacteriën ook de ruimte tussen tand en kaakbot binnen en veroorzaken daar ontstekingen (parodontitis). Kaakbot raakt ontstoken, wordt afgebroken, wortels komen bloot te liggen en de tand of kies komt los te staan of valt uit. Al deze stappen zijn pijnlijk voor uw huisdier. Het is bovendien bewezen dat de bacteriën die via de ontstoken mond het bloed binnendringen zowel op nieren, lever als hartkleppen ernstige ontstekingen kunnen veroorzaken.

Gebitsverzorging een serieuze zaak
Goede gebitsverzorging thuis kan de noodzaak voor behandeling onder narcose lang uitstellen. Tanden poetsen valt echter niet voor iedereen mee en net als bij mensen heeft het ene huisdier een gezonder gebit dan het andere. Wanneer behandeling onder narcose noodzakelijk is ziet de dag er bij ons ongeveer als volgt uit (voorbeeld gebitsbehandeling hond):

 • Uw hond mag na 19.00 uur op de dag voor de behandeling niet meer eten, wel drinken.
 • In de ochtend neemt u ook de drinkbak weg en laat u de hond nog even goed uit.
 • Om 9.00 uur komt u naar de praktijk, wij onderzoeken of uw hond gezond genoeg is voor narcose en starten met de voorbereiding van de narcose.
 • Voor een uitgebreide beschrijving van de voorbereiding van de narcose klik HIER.
 • Als uw hond stabiel onder narcose is beoordelen we eerst de mate van tandsteen, gingivitis, parodontitis en pocketdiepte op het oog.
 • We desinfecteren de mond, reinigen het gebit aan zowel binnen als buitenzijde met een ultrasone scaler, meten de pocketdieptes, desinfecteren nogmaals en maken digitale röntgenfoto’s van het gebit.
 • Aan de hand van de visuele beoordeling en de röntgenfoto’s besluiten we of er elementen getrokken moeten worden. Dit is ook afhankelijk van de thuiszorg die u inschat thuis te kunnen leveren. Als extracties nodig zijn krijgt uw hond een extra pijnstiller via de bloedbaan toegediend.
 • Chirurgische extracties worden uitgevoerd middels het maken van een tandvleesflap, wegfrasen van kaakbot en extractie van afzonderlijke wortels indien nodig. Bij twijfel over het achterblijven van wortelresten kunnen controle foto’s gemaakt worden. De botranden worden glad gemaakt, de wondholte nogmaals gedesinfecteerd en de wond wordt gehecht. Of het gebruik van antibiotica nodig is, is afhankelijk van de mate van ontsteking.
 • Wanneer tandjes maar één wortel hebben, of een kies met meer wortels al helemaal los staat, is meestal mogelijk om zonder chirurgie te trekken.
 • Op het eind van de ingreep worden de (resterende) tanden en kiezen gepolijst, de mond een laatste keer gespoeld en de narcosegassen uitgedraaid.
 • Uw hond wordt wakker en in een verwarmd opnamehokje gelegd, waar wij toezicht op het herstel kunnen houden.
 • Als uw hond redelijk wakker is bellen we u om te laten weten hoe de ingreep gegaan is. Normaal gesproken mag uw huisdier dan later op de dag naar huis.
 • Bij het ophalen leggen we uit wat gebeurd is en bespreken we de nazorg.
 • Indien nodig is de controle afspraak 10 dagen na de ingreep inbegrepen in de kosten.

 

Wat kunt u thuis doen?

 1. Poetsen … poetsen … poetsen!
  Dagelijks poetsen staat met stip op 1 in de gebitsverzorging. De reden dat wij mensen 2x per dag onze tanden poetsen is dat we daarmee de biofilm doorbreken en bacteriën niet of nauwelijks de kans geven om de eerste stap tot tandplaque te vormen. Voor uw hond of kat is dit niet anders. De twee gouden tips zijn: Zo jong mogelijk beginnen en maak er een feestje van!
 2. Naast het poetsen, of als poetsen echt niet lukt, zijn er nog vele andere mogelijkheden om het gebit te verzorgen. Een greep uit de mogelijkheden:
  * Hill’s Vetessentials onderhoudsvoeding: Is groter dan gemiddelde brok en heeft een lineaire vezelstructuur waardoor de brok pas breekt als de tand er voor 75% doorheen is. Dit betekent bij iedere hap een mechanische reiniging van de tanden.
  * Hill’s T/d Voeding: Zelfde structuur als Vetessentials, maar grotere brokken dus nodigt nog meer uit tot goed kauwen. Bevat bovendien een calcium-eiwit verhouding die de vorming van tandplak vertraagt.
  * Orozyme Bucco fresh: Dit poeder, op basis van een speciaal type algen,  kunt u door het voer geven. Het wordt via het maagdarmkanaal in het bloed opgenomen en via het speeksel weer in de mond uitgescheiden. Daar zorgt het binnen 3-6 weken voor een frissere adem, zorgt het dat tandplak verdwijnt en kan het tandsteen verzachten waardoor het makkelijker te verwijderen is door tanden poetsen of gebitsverzorging.
  Hexagel:  De chloorehexidine in de gel doodt (een deel van de) bacteriën en voorkomt het vormen van de biofilm. Knijp 1x daags een klein puntje gel aan beide zijden op de kiezenrij van de bovenkaak en masseer de wang.
  Veggiedent kauwstrips voor de hond: Zorgen voor een frisse adem en preventie van tandplak. 100% plantaardig en calorie-arm.
  * Vet Aquadent: Kan door het drinkwater gegeven worden, remt de bacteriegroei en zorgt voor een frisse adem. Ook kunt u Vet aquadent op een gaasje doen en met dit gaasje om uw vinger de buitenkant van de kiezenrij poetsen.