Vaak vertonen honden en katten rond nieuwjaar het volgende gedrag:

  • Proberen zich te verstoppen of zitten in elkaar gedoken
  • Proberen te ontsnappen of vluchten
  • Ze doen hun behoeftes in huis
  • Ze hebben verminderde eetlust
  • Gaan overmatig blaffen of miauwen
  • Zijn heel onrustig: veel hijgen, op en neer lopen en/of gaan zich overmatig likken

Merk je deze veranderingen in het gedrag? Dan heeft jouw huisdier mogelijk last van vuurwerkangst en jouw steun nodig.

We geven jullie graag een aantal tips om de tijd rond oud op nieuw zo relaxt mogelijk te maken:

  • Sta vroeg op en maak met je hond een lange wandeling op een rustige locatie. De rest van de dag laat je, je hond alleen uit voor de hoognodige plasjes etc. Het liefst in de tuin. 
  • Hou katten binnen en zet eventueel een extra kattenbak neer als ze normaal hun behoeftes buiten doen.
  • Geef je huisdier door de dag veel afleiding zoals zoekspelletjes, een gevulde Kong, een lekkere kauwstaaf etc.  Vaak helpt het ook om een nieuw speeltje of iets lekkers te introduceren wat ze nog niet eerder hebben gehad.
  • Sluit de gordijnen op tijd zodat het vuurwerk niet of minder te zien is. Zorg er ook voor dat alle ramen en deuren goed dicht zijn.
  • Zet de radio of TV aan.
  • Laat je huisdier zelf een rustig plekje zoeken. Bijvoorbeeld: onder een kast, trap, tafel, bed, badkamer. Is hij bang en kruipt hij onder het bed dan is dat zijn favoriete plaats om te verblijven. Maak het op die plaats zo comfortabel mogelijk. Leg een lekker kussen neer en drapeer eventueel een laken over het bed zodat je een veilig donker holletje creëert. Jouw huisdier zal je zeer dankbaar zijn voor zijn ‘veilige plaats’ die jij voor hem maakt.
  • Probeer zelf rustig te blijven en doe de dingen die je normaal ook doet
  • Steun je huisdier als hij naar je toe komt en bang is. Laat hem lekker bij je zitten en spreek hem bemoedigend toe (zoals “braaf – “niets aan de hand”- “het is goed” etc.) Of probeer hem af te leiden door samen te spelen.

Belangrijk!

Is jouw huisdier gechipt? Dan is het belangrijk om nogmaals te controleren of deze chip geregistreerd staat en het telefoonnummer nog klopt. Als jouw hond of kat toch uitbreekt bijvoorbeeld door een knal is het belangrijk dat mensen het baasje kunnen bereiken als ze je huisdier vinden. Je kunt dit controleren door het chipnummer in te vullen op www.chipnummer.nl . Twijfel je of lukt dit niet dan neem zeker contact met ons op zodat we hierbij kunnen helpen.

Extra hulpmiddelen

  • Gebruik eventueel een Adaptil (hond) of Feliway (kat) verdamper voor een rustgevende en kalmerende werking. Deze verdamper steek je in het stopcontact dichtbij zijn favoriete plaats die hij zelf uitgezocht heeft of die jij voor hem gemaakt hebt. (Verkrijgbaar bij ons in de praktijk op bestelling)
  • Ook zijn er verschillende middelen die gegeven kunnen worden om te kalmeren. Sommige middelen kunnen al vanaf eind november ingezet worden, andere vanaf (een paar dagen voor) oud op nieuw. Bel ons even om te overleggen wat het beste bij jouw huisdier past..
  • Thundershirt: Dit is een strak shirt wat te vergelijken is met inbakenen bij babies, voor een veilig gevoel.

Geluid training

Met geluidstraining kun je je hond of kat ontspannen leren omgaan met plotse vuurwerkgeluiden, maar je moet er wel op tijd mee beginnen. Het duurt ongeveer 1 tot 2 maanden om je hond of kat rustig te leren blijven bij vuurwerkgeluiden. Sommige dieren doen er minder lang over, maar laat je dier in elk geval op zijn eigen tempo wennen aan de training. Halen jullie de deadline van oud op nieuw niet? Er is nog niets verloren! Zelfs al starten jullie maar twee weken op voorhand, het heeft altijd een effect.

Dit heb je allemaal nodig:

  • Vuurwerkgeluiden
  • Iets lekkers of een leuk speeltje om tijdens de training te belonen

Zo geef je jouw hond of kat geluidstraining

  1. Zorg ervoor dat je dier rustig is en op een plaats ligt waar hij zich comfortabel voelt. Zorg er ook voor dat je dier naar zijn verstopplek kan wanneer hij dit wenst.
  2. Speel het geluidsfragment af op het startvolume
  3. Als je dier reageert op het geluid: Stop het audiofragment, Geef geen aandacht aan je dier. Probeer het later opnieuw, wanneer je dier terug rustig is.
  4. Als je dier NIET reageert op  het geluid: Beloon hem voor zijn kalm gedrag. Laat het fragment 1 minuut spelen en stop het daarna. Speel het fragment later (of de volgende dag) opnieuw af, maar laat het dan één minuut extra spelen (2 minuten).
  5. Herhaal dit elke dag totdat je dier rustig blijft gedurende het volledige audiofragment.

Je kan het ook een langere tijd afspelen (10-15 minuten)

  • Elk geluidsfragment kan je verschillende keren per dag afspelen, zolang het dier kalm is bij aanvang van de geluidstraining. Om een goed resultaat te krijgen moet er minstens 1 keer per dag worden getraind.
  • Begin terug bij stap 1 maar met een licht verhoogd volume. Start terug met 1 minuut en voeg bij iedere volgende training steeds 1 minuut extra toe.

Blijf het volume op een trage en gecontroleerde verhogen tot je hond of kat kalm blijft bij een realistisch volume. Zorg ervoor dat je dier rustig blijft bij dit geluidsfragment en verhoogd volume vóór je start met het tweede geluidsfragment.

Begin terug vanaf stap 1 wanneer je met het tweede geluidsfragment aan de slag gaat. Vergeet niet om het volume terug goed af te stellen.

Vergeet deze aandachtspunten niet!

Honden en katten ervaren geluiden veel harder dan wij. Gun je dier dus alle tijd om langzaam aan het vuurwerkgeluid te wennen. Draai de volumeknop volledig dicht zodra je merkt dat je dier zich onrustig begint te voelen.

Hou je hond of kat tijdens de training zoveel mogelijk bezig. Speel met je maatje en vergeet rustig gedrag niet te belonen.

Let ook op je eigen gedrag, zowel tijdens de geluidstraining als tijdens het echte vuurwerk. Je mag zeker in de ruimte aanwezig blijven om je huisdier bij te staan, maar probeer om het niet overdreven te troosten. Daarmee beloon je onrustig gedrag alleen maar en bevestig je dat er inderdaad iets zorgwekkends aan de hand is.

Bij vragen of meer informatie neem zeker contact met ons op via de mail contact@biebijen.nl of telefonisch 046-2077077

Wij wensen jullie in ieder geval alvast een hele fijne jaarwisseling toe en hopen dat jullie huisdieren zo relaxed mogelijk 2023 in gaan.